‘Framed’

'Framed'
Onderweg naar mijn favoriete zomerwerkplek besluit ik om te rijden. De ochtendzon kleurt de polder met een gouden vernis. Een beeld dat vanaf de dijk beter te ervaren is dan vanaf de doorgaande weg.
Er staat een bank langs de dijk, van gerecycled materiaal, bij knooppunt 43. De bankjes langs deze dijk staan naar de polder gericht, waardoor je met je rug naar het water zit. Persoonlijk zit ik liever naar het water te staren. Vissers staren immers ook naar het water en niet alleen om te wachten totdat de dobber beweegt. Water heeft iets oneindigs en rustgevends. Maar in dit geval staan de bankjes dus andersom. Kennelijk heeft de poldergemeente de bankjes laten plaatsen en dan wil je niet dat bezoekers je de rug toekeren. En in dit geval is het ook prima, op zich…

Mijn wens om turend te genieten van het ochtendgloren, wordt op een vreemde manier verstoord door een groot geel vierkant stalen frame dat pal tegenover het bankje staat. Als een grenspost tussen bankje en uitzicht: een groot geel ding. Van staal.

2014-08-01 08.21.14

De functie is mij niet duidelijk. Nergens kan ik een bordje met toeristische informatie vinden of een naam van een kunstenaar. Het staat er en het dwingt mij om via dat gele frame te genieten, nou ja, te kijken naar wat daarachter staat. Het doet me denken aan de prettig gestoorde tekenleraar die met zijn beide wijsvingers en duimen een frame maakte om doorheen te laten kijken: “Juist afkaderen is de basis van iedere goede compositie!”
Alsof de verantwoordelijke instantie tegen mij als kijker wil zeggen: “Je mag kijken vanaf deze plaats, maar dan alleen door dit frame. Alles wat hier links, rechts boven of onder van dit frame zichtbaar is, is niet het uitzicht wat bedoeld is om naar te kijken op moment dat u gebruikt maakt van dit geplaatste bankje.”

Ik rijd verder. Zet mijn auto in de berm van de dijkeweg, stap uit en leun tegen het portier. Verderop graast een koe en kraait een haan. De boer bewerkt zijn akker. Geen idee dat ze onderdeel uitmaken van ‘mijn uitzicht’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>