‘Wie tot achttien kan tellen, kan naar iedereen geld overmaken.’

Ons aller KPN begon met de campagne: “Wie tot 10 kan tellen, kan de hele wereld bellen.” Operatie Decibel was geactiveerd. Ieder (vast) telefoonnummer in Nederland werd, of je het wilde of niet, omgezet naar een telefoonnummer van tien cijfers, inclusief het netnummer. In de grote steden maakte het weinig uit, maar in kleine plattelandsdorpen werden telefoonnummers soms wel twee keer zo lang.

En de reden was eigenlijk heel begrijpelijk: de voorraad nummers raakte op en met het herverdelen van de netnummers en het verlengen van de abonneenummers, was het systeem weer toekomstbestendig.

Sinds vandaag heeft iedereen een langer rekeningnummer. Operatie IBAN. Een rekeningnummer met cijfers en letters. Het is een IBAN-nummer. En dat staat weer voor ‘International Bank Account Number’. Rete handig. Iedereen die zo’n IBAN heeft kan naar anderen met een IBAN overmaken. Eenduidige opbouw, daar houden we van. In het begin wat gedoe, maar uiteindelijk zal het tijdswinst opleveren.

Mijn bank leverde mij een prima ondersteuning. Ik hoefde namelijk niet alle achttien (!) tekens in te voeren, maar alleen de laatste vertrouwde negen cijfers. Het eerste deel is namelijk altijd hetzelfde en stond al vooraf ingevuld. Heel fijn en efficiënt. Vergelijk het met landnummer en netnummer van een telefoonnummer. Zelden bel ik bijvoorbeeld 0031299770271 als ik nummer 48 wil. Maar 770271

Maar wat blijkt. Dit mag niet. Je moet als gebruiker het hele volledige nummer cijfer voor cijfer, letter voor letter invoeren en er mag niet een gedeelte vooraf zijn ingevuld. Waarom? Daar zijn hele sites en campagnes voor nodig om dat uit te leggen. (let op de typo in de link)
Kortweg: “Omdat dat zo is afgesproken” en we hebben een aantal excuses bedacht, zoals dat mensen per ongeluk een factuurnummer in gaan vullen. Alsof er nu geen controlemechanisme op de invoer van rekeningnummers zit…

IBAN had nog klantvriendelijker kunnen zijn, want ik wil geen IBAN, maar een PIBAN. Een Persoonlijk rekeningnummer, zodat ik snel kan besluiten om van bank te veranderen als ik dat wil zonder nieuw nummer door te geven. Net als bij mobiel bellen. Maar nee: in je IBAN zit de bankcode. Dus je krijgt per definitie een ander rekeningnummer als je van bank zou wisselen. Omwille van het systeem moeten miljoenen Europeanen soms tot wel drie keer zoveel tekens invoeren bij iedere nieuwe overboeking.
Arme mensen in nood: Giro 555 zal uiteindelijk ook moeten wijken voor NL08 INGB 0000 0005

Het hele IBAN zal wellicht over een tijdje – wanneer iedereen er net aan gewend is geraakt – achterhaald zijn. We maken dan gewoon over naar een e-mailadres (paypal), een mobiel nummer of iets anders herkenbaars en worden de nummers van rekeningen niets meer dan wat ip-adressen zijn voor leesbare URL’s.
Dus mensen, als je iets kwijt wilt, kan dat ook gewoon zo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>